Twitter Pop Quiz Answers (Day 228)

Today’s Diary Entry is sponsored by Pet Webinars

Well today as I had my Anatomy credit (I passed btw) I tried something new hosting a day long quiz on twitter with random questions to do with animals. I believe that people did enjoy it so will do another one soon, however for today’s questions the answers are all below!

Q1. Starting with the mammary gland, which has the most teats(nipples), the dog or the cat?

Answer: As surprising as it is, a dog has between 8 – 12 nipples whilst a cat only has 8!

Q2: Which has more teeth, the cat or the dog?

Answer: This one is a vets favourite question! A dog has 42 teeth and a cat has 30 teeth!

Q3: Which animal has the longest pregnancy, and how long is it?

Answer: The elephant has the longest pregnancy of around 22 months or 660 days!!!

Q4: What is the most common poison for dogs?

Answer: The most commonly reported poisoning cases for 2012 were that of human prescription medications! Dogs are great for nipping in and grabbing pills when us owners manage to drop them whilst taking them. The most common human “food” poison is as always chocolates and grapes!

Q5: What vaccinations are recommended for dogs in the UK?

Answer: The core vaccines recommended for dogs in the UK are Distemper, Hepatitis (CAV-2), Leptospira canicola, Leptospira icterohaemorrhagiae, Parvovirus, and in some places Rabies. In addition to these there are also several vaccinations that may be recommended depending on the prevalent diseases in the area you are located!

Q6: Between what ages will a cat reach puberty and be able to have kittens?

Answer: A cat will reach puberty between 4 – 12 months of age!

Q7: Why is milk bad for hedgehogs and what other common pet is it also bad for?

Answer: Hedgehogs lack the ability to digest lactose which is the sugar that milk contains! This is also a problem for cats – luckily there is special “kitten milk” available which can be used for both cats and hedgehogs that does not contain lactose!

Q8: How much petfood should you feed a pet?

Answer: When feeding petfood you should always follow the manufacturers guidelines which are included on the packaging! These are developed with extensive research and are generally the best guideline you will get (unless your vet tells you otherwise!). Most of these are given by weight so when starting a new food, when you first use it if you keep a specific “petfood” container to measure a portion you can draw a line to indicate the amount!

Q9: How do dogs manage their temperature to keep cool in hot weather?

Answer: Dogs don’t have normal sweat glands (the only sweat glands are on their feet!) so cool themselves down by panting with their tongue out! This allows air to flow over the tongues and also for cool air to be breathed in – which is why locking dogs in hot cars is so dangerous and can kill a dog so quickly!

Q10: Why is smoking inside so bad for cats and other pets?

Answer: Unlike humans that just breathe the second-hand smoke in, the smoke actually settles on a animals fur so when they groom themself they are literally eating the bad particles that are in the smoke! It has been suggested that there is a link in increased pet cancers in households with smokers however there has been definate research to back this up yet!

Q11: What is the classic sign of abdominal (stomach) pain in dogs?

Answer: When a dog has stomach pain they commonly adopt the praying position – this is where their heads and shoulders are down whilst the abdomen is raised up!

Q12: What pet do you have, and why did you choose that pet?

Answer: Add your answer in the comments below…. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*